Schimbări mici pentru un an mare

Aceasta este o listă, deloc exhaustivă și deloc organizată a lucrurilor pe care le-ai putea pune pe lista de to-do a anului 2023. Lucruri mărunte, care în perspectiva unui an întreg, îți pot schimba substanțial starea de sănătate și nivelul de energie.

  1. Limitează timpul pe care-l petreci frunzărind viețile altor oameni. Adică, timpul petrecut pe Instagram, Facebook și știu ce o mai fi la modă acum. Chiar dacă ai impresia că te relaxează, canalele de social media au un efect subtil, deloc benefic, asupra emoțiilor tale. Ajungi, fără să-ți dai seama, să îți compari viața și realizările cu ale altora și să-ți dai seama că ești pe minus. Pentru că alții, mai ales cei cu mulți urmăritori, nu pun pe canale decît highlight-uri sau lucruri regizate ca să dea bine. Nu mai zic că pierzi timp pe care niciodată nu-l vei mai primi înapoi.

  2. Concentrează-te mai mult pe cum poți oferi ajutorul tău celor din jur. Mai lasă un pic deoparte concentrarea pe sine despre care vorbesc toți guru și insistă că nu este egocentrism sau egoism. Este. Lumea nu se învîrte în jurul tău, nici al meu. Sunt persoane în imediata sau larga apropiere care au nevoie de tine. Vezi de ei și bucură-te că poți ajuta. Să vezi cum se diminuează anxietatea, depresia, neliniștea.

  3. Timpul cîștigat prin mai puțină expunere la social media, nu-l arunca pe Netflix. Citește. Citește despre istorie, artă, religie. Nu spune că nu ești pasionată de așa ceva. Citește ca să îți lărgești orizontul. Dacă citești numai despre ce te interesează acum, nu ai cum să te dezvolți.

  4. Bucură-te de micile momente zi de zi. Pic cu pic se schimbă starea de spirit. Simte razele de soare sau vîntul care-ți flutură părul. Oprește-te din ce faci, oricît ți-ar părea de important, și uită-te în ochii copilului tău cînd vrea să îți spună ceva. Uită-te pe cer, după păsări. Orice, cît de mic, caută bucuriile mărunte.

  5. Analizează-ți viața din această perspectivă: cît de des te gîndești la o ieșire, escapadă, vacanță? Cît de mult tînjești după așa ceva, îți spui mereu că ai nevoie de ea? Dacă da, atunci trebuie să faci niște schimbări radicale în viața de zi cu zi pentru că tu acolo ființezi, nu departe pe meleaguri necunoscute. Este perfect în regulă să vrei să călătorești, să cunoști culturi noi, să experimentezi. Dar dacă aceste ieșiri sunt scăparea ta, trebuie să-ți pui problema realist de ce încerci să scapi?

  6. Încearcă să zîmbești oamenilor pe care îi întîlnești. Poate știi, poate nu, eu am trăit zece ani în Thailanda, The Land of Smiles. Nu e o exagerare, oamenii acolo chiar zîmbesc tot timpul, că te cunosc sau nu. Este molipsitor. De fiecare dată cînd veneam în vizită în România, mă simțeam puțin ciudat pentru că oamenii se uitat insistent-curios la mine pe stradă, în magazine, în parc. Nu am știut de ce, pînă nu mi-am întrebat odată cea mai bună prietenă și mi-a spus simplu arăți exotică (aka bronzată) și zîmbești tot timpul. Oamenii în România, mai mult decît oriunde, sunt încruntați. Dă-le un motiv, chiar și pentru cîteva secunde, să se destindă.

  7. Nu mai alerga după the best next thing, indiferent de domeniu. O dietă nouă, un trend la haine, culoarea anului (apropo, sunt singura care se bucură că a trecut anul cu vișiniu?), suplimentul-minune șamd. Nu faci decît să-ți irosești energia și să te îndepărtezi de la centru. Ține-te de treaba ta, de valorile tale, construiește pe ele, chiar dacă nu sunt în trenduri. Este singura cale de a fi autentică.

  8. Spune oamenilor pe care-i admiri că îi admiri. Există această tendință de a vocaliza nemulțumirile, chiar și față de străini pe internet. Critică, injurii, te credeam altfel, m-ai dezamăgit. Dar cînd e vorba de laudă, cine strigă? Strigă tu! Spune și necunoscuților, femeilor mai ales, orice îți place la ei. Crede-mă că le vei face o bucurie și bucuria se va întoarce la tine.

  9. Fă curățenie în toate lucrurile materiale pe care le deții. Ești femeie, cel mai probabil ai un dulap din care cad hainele pe tine și tu nu ai cu ce să te îmbraci. Posibil să ai o mulțime de produse de make-up, unele expirate, bijuterii vechi, șampoane peste șampoane și cîte și mai cîte. Fă curat. Drastic, fără milă. Păstrează numai ce folosești. Cu cît ai mai puține lucruri, cu atît scad grijile și încărcătura mintală.

  10. Uită-te în oglindă și imaginează-ți că te vezi pe tine la 80 de ani. Ce îți spune femeia din fața ta despre cum ți-ai trăit viața, despre cum ți-ai stabilit prioritățile? Fă acest exercițiu des și sincer, este o metodă foarte bună de a-ți afla valorile, virtuțile, slăbiciunile.

Să ai un an bogat în experiențe, să crești și să înflorești!

Cu drag,

Elena

Elena Florescu

Functional Medicine Health Coach

https://www.elenaflorescu.com
Next
Next

7 lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre aparatul digestiv